Ówczesna kuchnia nadal żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za polskie, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. restauracja w Krakowie Skupmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film